Onufri

Ditë kafenesh

€9,99

Ismail KADARE

“Është rast i rallë që një vepër e letërsisë shqipe, perpara se të dalë në libër më vete në Shqipëri, është botuar në përkthimin anglisht, në SHBA. Dite kafenesh,
anglisht "Coffeehouse days", është venë në qarkullim në një botim tepër luksoz e të shtrenjte në fund të vitit 2004.

Shtëpia Botuese Onufri është e para që nxjerr në qarkullim tekstin e origjinalit në një botim më vete në Shqipëri.

Ishte brenda natyrës së Kadaresë, si shkrimtar i talentuar dhe i ndjeshëm, që të pasqyronte regjimin e vendit të tij që po shkonte drejt kalbëzimit, por atij iu desh ta bënte këtë në një formë që nuk do ta varroste përfundimisht karrierën e tij. Ai e beri këtë si zëdhënës i forcave të progresit, me të cilat ai si intelektual ishte në të
njëjtën barrikadë. Edhe pse jo në mënyrë të hapur, ai i perfaqësoi keto forca qartësisht në krijimet e veta.

Rrugètimi i tij letrar ka qene heroik, por tepèr i vetmuar.” R. Baird Shuman