Pema

Ferma e kafshëve

€9,59

George ORWELL

Kur kafshët e Fermës me saraje përmbysin pronarin e tyre, z. Xhounz, dhe e marrin vetë fermën në dorë, ato përfytyrojnë se kjo përbën fillimin e një jetë me liri dhe barazi.

Por teksa elita dinake dhe e pashpirt që ndohet në gjirin e tyre nis të marrë kontrollin, kafshët e tjera e gjejnë veten të zënë në grackë pa pasur shpresë për t'u çliruar prej saj teksa një formë tiranie dora-dorës zëvendësohet me një tjetër.

Shkruar në fund të vitit 1943, por që pothuajse nuk u botua ngaqë sulmonte Stalinin, aleatin në kohë lufte të Britanisë, "përralla" therëse e Orwellit është satirë e idealizmit të pashkatërrueshëm dhe të përjetshëm që tradhëtohet nga pushteti dhe korrupsioni.