Artini

Ali Pasha Luani i Janines

€24,99

Quentin & Eugenia Russell

532 faqe

 
Jeta e jashtëzakonshme e Napoleonit Ballkanik 

Në fillim të shekullit të nëntëmbëdhjetë, jeta e një tirani të vogël në një cep të errët të Perandorisë Osmane u bë legjendë. Çfarë e shtyu këtë arketip gjakftohtë të despotizmit oriental, i njohur gjerësisht si “Luani i Janinës” dhe “Napoleoni ballkanik”, në ndërgjegjen e sundimtarëve perëndimorë  dhe publikut të gjerë?

Aliu shfrytëzoi dobësinë e brendshme të Perandorisë Osmane për të krijuar perandorinë e tij de facto në Shqipëri dhe Greqinë Perëndimore. Edhe pse një tiran i pamëshirshëm fajtor për mizori të tmerrshme, gjykata e tij bujare u bë një atraksion për udhëtarët perëndimorë, më i famshmi Lord Bajron, dhe aftësia e tij ushtarake bëri që Britania, Rusia dhe Franca të kërkonin aleancën e tij gjatë Luftërave Napoleonike. Aktivitetet e tij minuan autoritetin e Sulltanit dhe përfundimisht çuan në Luftën e Pavarësisë Greke.